21 Μαρ 2011

1821: "Ελλήνων έθνος και εθνική συνείδηση" - ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2011

Συνεχίστηκε γιά 7η χρονιά και φέτος η παράδοση της συνεργασίας του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ενορίας ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ στό πλαίσιο των ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΩΝ 2011, των εκδηλώσεων τις οποίες οργανώνει η ενορία με επίκεντρο της εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ως θέμα της φετινής εκδήλωσης -συζήτησης επελέγη το: " 1821. Ελλήνων έθνος και εθνική συνείδηση" και στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού θέματος μίλησαν: Ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς, συγγραφέας, εκδότης του περιοδικού ΑΡΔΗΝ, με θέμα: "Ο Ρήγας Φερραίος, ο Αδ. Κοραής και οι Τούρκοι" και ο κ. Κων/νος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, συγγραφέας με θέμα: " Η αγιασμένη επανάσταση και οι διαστεβλωτές της Ιστορίας" .
Μιλώντας ο κ. Γεώργιος Καραμπελιάς για τον Ρήγα Φερραίο και τον Αδ. Κοραή μέσα απο κείμενα των ιδίων και παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία ανασκεύασε κατηγορίες όπως, ότι ο Ρήγας Φερραίος ήταν άθεος, αγνωστικιστής, ότι κατα κύριο λόγο είχε ως πρότυπό του την Γαλλική Επανάσταση και απέδειξε με ιστορικά στοιχεία επίσης, ότι και ο Ρήγας Φερραίος και ο Αδ. Κοραής τάχθηκαν υπερ των Γάλλων μόνον όταν οι τελευταίοι φάνηκε πως πολεμούν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός που ήταν προς το εθνικό συμφερον και των υποδούλων Ελλήνων.
Στη συνέχεια ο κ. Κων/νος Χολέβας μέσα απο ιστορικά κείμενα κυρίως της περιόδου της Τουρκοκρατίας αλλά και μεταγενέστερα ανασκεύασε τις απόψεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, αλλά και τις απόψεις όλων εκείνων που προσπάθησαν κατα καιρούς αλλά και προσφάτως να εξωραϊσουν την πολιτική των Οθωμανων κατακτητών απέναντι στους υπόδουλους Έλληνες κατα την περίοδο των 400 χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του ακροατηρίου, το οποίο είχε κατακλύσει την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Δείτε τα VIDEO και με τις δύο ομιλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου