23 Μαρ 2013

H συνεχιζόμενη καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο

Ειδική εκδήλωση, με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών, που έχει θέμα της «Τα χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο: Όψεις και Πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής»,
οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς και η ενορία Ευαγγελιστρίας. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο των ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΩΝ 2013 και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στην αίθουσα συνεδρίων του Πνευματικού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και η παράνομη κατοχή, 39 χρόνια τώρα του 39% του εδάφους της Κύπρου μας, δεν είχε ως συνέπειές της μόνο ανθρώπινες ζωές, απώλειες περιουσιών, την εκδίωξη των Ελλήνων του βόρειου τμήματος της Κύπρου απο την γη των προγόνων τους, την προσφυγιά, τον εκτοπισμό, την πληθυσμιακή αλλοίωση του κατεχόμενου μέχρι σήμερα βόρειου τμήματος της Κύπρου.
Είχε και έχει ως συνέπειά της και την συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων, όλων εκείνων των μνημείων που θυμίζουν την ελληνικότητα και τον χριστιανικό παρελθόν αυτού του τόπου. Γιατί ο κατακτητής στην Κύπρο δεν αρκέστηκε στην κατοχή του. Θέλησε να λεηλατήσει και την ψυχή των Κυπρίων. Την ψυχή ενός λαού όμως την οργώνεις συνθέμελα, όταν του γκρεμίσεις και του καταστρέψεις τα μνημεία. Γιατί κάθε μνημείο μιλάει τη γλώσσα του λαού που το δημιούργησε. Γιατί ένας λαός χωρίς μνημεία παθαίνει ό,τι κι ένας λαός χωρίς γλώσσα: εξαφανίζεται! Αυτός ήταν και παραμένει ο στόχος των κατακτητών και των ισχυρών υποστηρικτών τους.
Εκκλησίες που μετατράπηκαν σε νεκροτομεία, όπως η μεσαιωνική εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στο χωριό Χρυσηλιού της Μόρφου, σε ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα, Μοναστήρια σε ξενοδοχεία, όπως το Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο της Κερύνειας, είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκούσιας καταστροφής κάθε χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα, με κύριο υπαίτιο την Τουρκία, η οποία 39 χρόνια μετά την εισβολή της στην Κύπρο επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ίδια στιγμή, που με οργανωμένες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα κατακερματίζει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά μαζί και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ενωμένη Ευρώπη.
Κλεμμένα εκκλησιαστικά κειμήλια έχουν βρεθεί σε κάθε μέρος του Πλανήτη όπως στις ΗΠΑ και την Γερμανία, ενω ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Ενδελεχής και συστηματική έρευνα, η οποία έχει διενεργηθεί επι σειράν ετών με δαπάνη της Ιεράς Μονής Κύκκου και επικεφαλής τον Δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, αρχαιολόγο, ειδικό σε θέματα βυζαντινής τέχνης, και συνεργάτη του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, κάλυψε 550 εκκλησίες στα κατεχόμενα και η επί τόπου αρχαιολογική εξέταση και φωτογραφική απεικόνιση αποκάλυψε ότι «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και εκούσια και δεν περιλαμβάνει μόνο τους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς αλλά και αυτούς των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, ενώ 50 περίπου εξ αυτών έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα». Καρπός της έρευνας αυτής του κ. Χοτζάκογλου και των συνεργατών του είναι 20.000 φωτογραφίες, οι οποίες αποτελούν μια πλήρη καταγραφή των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα και απεικονίζουν πλήρως την καταστροφή, που έχει συντελεστεί και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν, ωστόσο, και εκκλησίες οι οποίες λειτουργούνται από τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στο Ριζοκάρπασο, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Αγιο Συνέσιο και Απόστολο Ανδρέα. Γι αυτές όμως που από το 1974 δεν λειτουργούν πια, οπως κ. Χοτζάκογλου είπε, είναι φανερό το μένος με το οποίο ο κατακτητής σύλησε από τη μια, ενώ από την άλλη, άμεση παρουσιάζεται η ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, αρχίζοντας πρακτικά να σκεφτόμαστε την αποκατάσταση της καταστροφής. 


Χρειάζεται όμως, πέρα απο την έρευνα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε εθνικό, πανεθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Για τον σκοπό αυτόν έχει δημιουργηθεί η έκθεση που προαναφέραμε, αποτελούμενη από 36 πλαστικοποιημένες φωτογραφίες, σε μορφή banners, διαστάσεων 1,40 Χ 0,80 μ., οι οποίες παρουσιάζουν εύγλωττα τη σημερινή τραγική κατάσταση των ναών διαφόρων χριστιανικών δογμάτων (ορθοδόξων, καθολικών, μαρωνιτικών, αρμενικών κτλ) στην κατεχόμενη Κύπρο. Σε κάποιες περιπτώσεις, στις φωτογραφίες της έκθεσης δίπλα στις σημερινές όψεις των ναών παρατίθενται και φωτογραφίες των ίδιων μνημείων πριν την τούρκικη εισβολή (πριν το 1974), ώστε ο επισκέπτης μέσα από την σύγκριση να διαπιστώνει αβίαστα τη σημερινή κατάσταση. Τις φωτογραφίες πλαισιώνουν συνοδευτικά κείμενα σε τρείς γλώσσες (ελληνικά αγγλικά και ιταλικά).
Αυτή η έκθεση φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στις αίθουσες του Πν. Κέντρου Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας με τίτλο: "Στο πέρασμα των βαρβάρων" , η οποία απεικονίζει με τον πιό χαρακτηριστικό τρόπο την πολιτιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί και συντελείται στα κατεχόμενα.
Στη συνέχεια ο αρχαιολόγος, ειδικός σε θέματα βυζαντινής τέχνης, και συνεργάτης του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου κ. Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ταινίας αναφέρθηκαν με χαρακτηριστικά παραδείγματα στην συνεχιζόμενη καταστροφή των χριστιανικών μνημείων στην κατεχόμενη Κύπρο, ως καρπό μιας διαρκούς προσπάθειας της Τουρκίας να σβήσει απο τον τόπο κάθε ίχνος Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Επίσης ο κ. Χοτζάκογλου αναφέρθηκε και στις επιτυχείς προσπάθειες επαναπαντρισμού θρησκευτικών κειμηλίων, τα οποία είχαν κλαπεί απο τα κατεχόμενα και τα οποία εντοπίστηκαν στο εξωτερικό, αλλα και στις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογραφεί π.χ. με τις ΗΠΑ για επαναπατρισμό τέτοιων κειμηλίων, όταν εντοπίζονται και τα οποία αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου