25 Νοε 2013

"Διάλογοι με επίκεντρο την κρίση" - Κυριακή 24 Νοεμβρίου - π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεώργιος Μπάρλας

Με εισηγητές τους πρωτ. π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, δρα θεολογίας, φιλόλογο και   Γεώργιο Μπάρλα, θεολόγο, φιλόλογο, και συντονιστή τον πολιτικό επιστήμονα, συγγραφέα Κων/νο Χολέβα πραγματοποιήθηκε η 3η κατά σειρά συζήτηση στο πλαίσιο του Α! Κύκλου συζητήσεων με κεντρικό θέμα: "Διάλογοι με επίκεντρο τηνκρίση".
Κατά την εισαγωγή του ο συντονιστής Κων/νος Χολέβας, παρουσιάζοντας τους εισηγητές, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "Ο χριστιανός, και μάλιστα ο Ορθόδοξος έχει όλα τα πνευματικά εφόδια για να αντιμετωπίσει κάθε είδους κρίση, οικονομική, πνευματική, ηθική..."
Ο πρωτ. π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός επεσήμανε ότι "σύμπτωμα και ταυτόχρονα έμμεση αιτία της
κρίσης που διερχόμαστε είναι και το κλείσιμο στον εαυτό μας, στα τείχη μας, η αίσθηση ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με μας και την ίδια στιγμή η αδιαφορία για το ποιό ήταν το τίμημα αυτού του κλεισίματος. Γιατί το οικονομικό έλλειμμα δεν ήλθε τυχαία. Συνοδεύεται απο τα ελλείμματα κριτικής παιδείας και καλλιεργημένης πολιτικής συνείδησης, τα οποία μας έκαναν να μην βλέπουμε που πορευόμασταν. Μας παγίδεψαν και μάλλον εξακολουθούν να μας κρατάνε παγιδευμένους στα αδιέξοδά μας."
Ο κ. Γεώργιος Μπάρλας μίλησε στη συνέχεια για το έλλειμμα του παγκόσμιου πολιτισμού, που μας οδήγησε στην κατάσταση αυτή της οικονομικής κρίσεως και επικέντρωσε την εισήγησή του στο πώς ο χριστιανός τοποθετείται απέναντι στην οικονομική κρίση.
Μετα τις σύντομες εισηγήσεις τους οι δύο συνομιλητές απήντησαν σε ερωτήματα, τα οποία με αφορμή τις αρχικές τοποθετήσεις τους, έθεσαν αφενός  μεν ο συντονιστής,  αφετέρου δε το ακροατήριο.
Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων,ενω το video της εκδηλώσεως θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο σε λίγες ημέρες.


2 σχόλια: